Ljuspriset till Kumla-arkitektur

Stort Grattis till Matildelunds förskola som vunnit priset för Sveriges bästa belysningsanläggning färdigställd under 2009. Den nya förskolan i Kumla har ritats av Jonas Kjellander, SAR/MSA på SWECO Architects.


Bild härifrån

Motivering:
Matildelunds förskola är ett projekt utformad utifrån ett hängivet engagemang i barnets behov av en god miljö för lek och inlärning.

Anläggningen är utformad med dagsljus som självklar utgångspunkt och det kompletterande artificiella ljuset bidrar till trivsel, hemkänsla, lek och upplevelser. Utan avancerad teknik och med enkla lösningar är ljuset anpassat för varierande verksamhet i syfte att lyfta fram rummets kvalitéer. Dagsljus och artificielltljus används som integrerade delar i själva pedagogiken exempelvis en camera obscura i barnens skala , ljusbildprojektioner på fasaden och i de olika rum klingar färgerna i barnens teckningar inspirerande.

Matildelunds förskolas belysningsanläggning är ett föredöme när det gäller belysningskvalitet i förskolor och skolor och avspeglar omsorg om såväl barn som personal.

 

Bild härifrån

 

"På Matildelunds förskola har jag tagit vara på ljuset och använt det som ett pedagogiskt hjälpmedel. Jag hoppas det här priset kommer att öka förståelsen både för ljusets betydelse och att belysning är en investering som lönar sig. I framtida projekt vill jag ha med barnen och deras åsikter redan på planeringsstadiet, säger Jonas Kjellander."


Citat och bild härifrån

Läs mer om ljuspriset här

Grattis!

/Karin

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0