Vårt framtida Örebro

Örebro har fått en ny översiktsplan! Jag ska ta och läsa den tillsammans med Moa Tunströms avhandling. /Elin
Örebro har fått en ny översiktsplan! http://www.orebro.se/6956.html Jag ska ta och läsa den tillsammans med Moa Tunströms avhandling. Bilden är hämtad från översiktsplanens första sida. /Elin

Boktips: På spaning efter den goda staden

Vilka begrepp använder vi idag när vi formulerar visioner om vår stad? Och hur lägger vi positiva och negativa laddningar i dessa begrepp?

Det är vad Moa Tunströms "På spaning efter den goda staden" med undertiteln "om konstruktioner av ideal och problem i svensk stadsbyggnadsdiskussion" handlar om. Detta är en doktorsavhandling på CUReS, (Centrum för Urbana och Regionala Studier) som är en kulturgeografisk forskningsmiljö inom Örebro Universitet.


Här beskrivs begrepp inte som något oföränderligt och absolut utan som något som ständigt omvandlas genom olika uppfattningar om hur Staden är, hur den bör vara och vad den kan bli. Ett exempel är täthet: något som kan låta som en neutralt mängdbeskrivning, men som tidigare kan ha haft en nästan negativ klang och som nu ses som något positivt, något man vill skapa. Ett annat exepel är modernismen, en -ism som i dagens stadsbyggnadsdebatt då och då används som ett skällsord, något man tar avstånd ifrån. I motsats till modernismen står den traditionella staden, en förlorad idyll som en gång krossats och nu bör fungera som förebild.

Tunström har gått igenom publicerade texter från Boverket, stadsmiljörådet (ett råd som på uppdrag av regeringen ska uppmärksamma stadsutveckling och simulera till debatt) och tidskriften Plan mellan 1988 och 2003 för att på så sätt finna de begrepp, formuleringar och laddningar som blivit centrala för vårt sätt att tala, skriva och tänka kring staden. Av studiematerialet kan man tänka sig att det är ett "vi" som innefattar planerare, forskare, tjänstemän, politiker, specialister och arkitekter men också att det är begrepp som i olika utsträckning sprids från dessa facktexter via debatter och artiklar till allmänheten. Samtidigt är källorna knappast de första som formulerat de flesta av begrppen som tas upp, de gör dem snarare officiella och gällande.

Slutsatserna beskrivs i tre kapitel som tar upp hur texterna behandlar hisoria och tradition, hur man beskriver Staden och stadslivet samt hur detta leder fram till och påverkar planeringsprocessen och planerarrollen. Om man vill läsa avhandlingen i lite urval så är det nog dessa kapitel jag skulle rekommendera en stads- och planeringsintresserad läsare. Samt också avslutningskapitlet som tar upp motröster och alternativa stadsbilder.

För det är en doktorsavhandling och som en sådan är ställer den vissa krav på sin läsare, men jag har som yrkesverksam arkitekt, intresserad av staden ändå haft god behållning av den. Möjligtvis skulle jag ha kunnat önska mig ett bredare sammanhang, kanske ett historiskt perspektiv som gick lite längre tillbaka. Nu förutsätts det att man ska känna till sammanhangen som finns omkring.

Men det vore synd om man kände sig avskräckt, för det känns som det är en bok som behövs. Den borde läsas av politiker och yrkesverksamma som riskerar att fastna i floskelfällor när man talar svepande och kanske medvetet luddigt. Se den som en uppmaning att stanna upp och tänka efter och inte bara låta sig ryckas med av formuleringarnas falska konsensus. Vad menar vi när vi säger Stad?

/Karin

PS Det finns vissa möjligheter att be Moa Tunström komma och föreläsa för oss. Skulle det vara intressant? DS

Välkommen till vår blogg!

Nu börjar vi på rkitkgt. Vi är styrelsen för Sverigs Arkitekters lokalförening i Örebro och det här är vår blogg.

Vi som kommer skriva här är:

Karin Törnquist
Andrew Stone
Sofia Wulf
Elin Grönberg
Malgorzata Kosieradzka
Ida Westergren

Här kommer vi skriva om arkitektur och Örebro. Stort och smått, nytt och gammalt, sådant som har byggts, föreslagits och tänkts.

Vi vill väcka debatt, skapa nyfikenhet, få er att lägga märke till sådnt ni inte tidigare tänkt på och påminna er om sådant ni kanske visste men har glömt.

Den här bloggen riktar sig till alla som är medlemmar av Sveriges Arkitekter, men också till er som inte är det. Vi skriver för alla som är nyfikna på arkitektur, för alla som tycker något om Örebro med omnejd, för alla som vill följa debatter om vad som händer i vår byggda omgivning och för alla som intresserar sig för samhällets utveckling - igår, idag och imorgon.

VÄLKOMNA!

Tveka inte att kommentera längst ner i inläggen.

Om ni redan nu har idéer eller önskemål om vad som borde finnas på den här bloggen så maila oss på
sverigesarkitekterorebro(snabelA)gmail(punkt)com

Är ni medlemmar i Sveriges Arkitekter kan ni dessutom passa på att framföra era åsikter på vået medlemsmöte som kommer att hållas torsdagen den 25 mars kl 12 på Wadköpings matsalar (det vill säga nu på torsdag, jag vet att det står i inbjudningen att ni skulle ha anmält er redan, men misströsta inte, ring eller maila bara till Elin så kommer ni att vara jättevälkommna) Dom har dessutom mycket god mat.



/Karin

Integration och Stadsbyggnad

Stadsbyggnad Örebro bjuder in till en heldag om

 

Integration och Stadsbyggnad


- en dag om möjligheter i våra stadsdelar


Segregation och problemen i miljonprogramområdena i Sverige har många olika orsaker.

Vilka verktyg har vi som arbetar med stadsbyggnadsfrågor? Och hur kan vi använda dem?

 

För stadsplanerare, arkitekter, politiker och tjänstemän inom offentlig verksamhet.

 

Tisdagen den 25 maj

kl 8.30-17.00


City Konferenscenter, Klostergatan 23, Örebro

 

Välkommen till en dag som visar på nya möjligheter att arbeta för en mer integrerad stad.

 

Se inbjudan i bifogade fil.

För anmälan:  http://www.orebro.se/byggaochbo

 

Mvh

 

Peter Christensen

 

-------------------------------------------------------------------------

Peter Christensen Arkitekt SAR/MSA

 

Stadsbyggnad
Örebro kommun
Box 33400
701 35 Örebro
Tfn: 019-21 13 11
Mobil: 0706-89 13 93


RSS 2.0