Arkitektlunch tisdagen den 4 oktober kl 12

Nu börjar det bli dax för första tisdagen i en ny månad och därmed blir det Arkitektlunch igen. Tisdagen den 4 oktober klockan 12 träffas vi på Wobbler bakom Nikolaikyrkan. Eftersom vi inte har någon föranmälan till lunchen så kan vi inte heller boka något bord. Men vi försöker få ett bord längst in vid sofforna som vi brukar. Tveka inte även om du inte varit på lucherna tidigare. Vi försöker ta med oss en mapp som det står Sveriges Arkitekter på så att du kan hitta till vårt bord.

/Karin

Utflyktstips: Vandrarens kapell i KilsbergenDet är alltid roligt att hitta bra och tänkvärda exempel på ny arkitektur runt om i Örebro län och ett sådant fann jag när jag läste om Träpriset 2012. Bland de många olika nomineringarna fanns ett enkelt men rofyllt litet kapell nyligen byggt längs bergslagsleden.Den enkelt gråa järnvitriolbehandlade byggnaden har tllkommit på initiativ av Föreningen Kilsbergsstugan och har ritats av Mikael Ekegren från Göteborgskontoret Lego Arkitektur. Huset är byggt ovanpå en gammal jordkällare som har tillhört ett av de få återstående torpen som en gång idkade bergsjordbruk uppe i Kilsbergen. Själva torpet är idag Kilsbergsstugan som fungerar som raststuga vid Tomasboda längs Bergslagsledens nionde etapp (Blankhult - Ånnaboda). På snöiga vinterhelger är stugan öppen med servering för längdskidåkare som följer de populära skidspåren.Både på vinterns livliga skidturer och övriga säsongers vandringar är det tänkta att Vandrarens kapell ska ge ett vacket tillfälle till stillhet och meditation. Det enda, 4x4 meter stora, rummet har rödmålats, ungefär som om ett traditionellt torp har vänts utochin. De fyra fönstren vetter åt olika håll och fångar in omgivningarna som tavlor med motiv som växlar med dagen och årstiden.Jag måste erkänna att jag inte har varit vid Vandrarens kapell ännu. Bilderna har jag fått av Mikael Ekegen som var snäll och skickade dem till mig när jag hörde av mig till honom. Men bilderna får mig att längta efter att snöra på mig vandrarkängoran för en hösttur genom Kilsbergsskogen. Och om inte det blir av så ska jag i alla fall försöka stanna till i vinter när skidorna kommit fram. Kanske kan man hoppas på en lagom snöig vinter...Om Jag har lyckats inspirera även dig till ett besök så kanske vi ses där.

Läs mer här.

/Karin


Tänkvärt!

"Faktum är att det arkitekter emellan uppfattas som klädsamt att tycka att det mesta som görs av så väl kollegerna som det egna kontoret är dåligt. Det gör mig bedrövad att jobba i en bransch med en sådan självbild. Vad som gör mig ännu mer beklämd är att jag till stora delar håller med om den dystra verklighetsbeskrivningen. Det mesta är faktiskt skräp."

Emma Jonsteg från stockholmskontoret Utopia Arkitekter skriver tänkvärt om arkiteters ansvar. Hennes debattartikel har varit publicerad i Arkitekten och nu även på YIMBY

Jag tycker den är tänkvärd. Det svider en del, vilket får mig att misstänka att hon kan ha rätt.

 Så, arkitekter och kollegor:

Ta ditt ansvar!
Tro på dig själv!
Tro på arkiteturens betydelse!
Låt bli att censurera dig själv!
Argumentera!
Diskutera!
Och försök hela tiden att bli bättre!

Du om någon kan påverka kvalitén!

/Karin

PS Emma Jonsteg har också skrivit om vikten av att ta betalt. Läs här. DS

Radiotips: Den japanska metabolismenSveriges Radio har inget fast program som handlar om arkitektur (det vore en önskedröm...) men då och då dyker det upp vissa arkitekturinslag som t ex igår (3/9) när jag hörde ett avsnitt av "klassikern" som handlade om den japanska metabolismen från 70-talet i allmänhet och särskilt Nagakin Capsel Hotel i Tokyo.Dt går att lyssna här under den närmaste månaden.
 
Är man istället intresserad av landskap går det också att lyssna på ett inslag om Hagaparken på samma sida.

/Karin

RSS 2.0