Sista arkitektlunchen innan sommaren

Nu är det tid för den sista arkitektlunchen innan sommaren.

Den första tisdagen i månaden är tisdagen den 7 juni.

Den här gången ska vi ses 11.45 vid Stadsträdgårdens restaurang. Om vädret tillåter kommer vi att sitta ute.

Jag vet att många av er har mycket att göra så här års, men jag ber er ändå att försöka komma. Vi ska tala lite om vår lokalförenings vara eller icke vara./Karin


Studiebesök på BovieranFör någon vecka sedan var jag med på ett studiebesök på Bovieran som Örebro Byggarlag anordnade. Jag tänkte att jag skulle visa ett par bilder därifrån.Bovieran är ett patentskyddat livsstilskoncept som bygger på att bostadslägenheter (2-3 RoK) placeras i en U-form kring en glasöverbyggd tempererad vinterträdgård. Lägenheterna är bostadsrätter som är tillgängliga för de över 45 års ålder. Man får inte ha hemmaboende barn. Hundar är tillåtna, men inte katter. Arkitekter för konceptet är Liljewall Arkitekter från Göteborg.Bovieran i Örebro har placerats vid parkeringen för Längbrokyrkan där karslundsskogen möter den stora kyrkogården. Det är ett vacker område där Dahlanders kyrka och församlingshem från 1900-talets början tillsammans med den rofyllda barrskogen sätter tonen. I den miljön kan Bovieran te sig något klumpigt, men man har ändå gjort en viss anpassning genom det röda, skiftande teglet. Hur väl huset smälter in återstår att se först då markarbetena omkring är färdiga och det växt upp lite.Inuti blir man dock positivt överraskad. Loftgångslägenhet har varit en lite förtalad bostadsform i svensk bostadsbyggande, men här blir verkligen loftgångarna som vetter mot vinterträdgården den främst kvaliten. Det är här man stannar och pratar, härifrån har man koll på det gemensamma rummet från den förplats som bildas vid varje entre.
 


Det har är det första av en rad olika katergoriboenden som jag tror att vi kommer få se i framtidens Örebro. Det går säkert att hitta svagheter i Livsstilsidealen som i framtiden kommer forma vårt boende. Men Boviera har visat att det finns en förförisk kraft som jag misstänker kommer omfamnas allt mer av vinstdrivande bostadsbyggare.

/Karin


Arkitekturtips i Skottland

Eftersom jag varit på studieresa till Skottland med jobbet så tänkte jag förse er med ett par arkitekturtips som kan vara roligt att se om ni kommer till Edingbrugh och Glasgow.Först två bilder från det skottska parlamenentet. En helt otroligt mångfacetterad byggnad som öppnades 2004. Arkitekt var Enric Miralles. Väl värd ett besök om du är i Edingbrugh.

 

I Edingbrugh finns även Scottish Museeum, ett bra exempel på 90-talets släta och infallrika volymlek. Kanske lite väl överdetaljerat i mina ögon.Hill House i Helensbrugh av den kände Charles Renne Mackintosch var en uppenbarelse. Mer om den senare.I Glasgow besökte vi Shettleston Housing Association Offices, en bostadsförmedling med kontorslokaler som byggts till och belönats med "Best Building in Scottland Award 2010"Noninerat till samma pris var även The Briggait Redevelopment, som en gång var en stor fiskmarknad. Efter att byggnaden i flera år fått stå och förfalla byggdes den stiliga gjutjärnshallen om och till med konstnärsateljeer, utställninslokaler, kulturkontor och övningsmanege för en cirkus(!)

 

Läs mer om skottsk arkitektur här.

/Karin

RSS 2.0