Arkitektlunch tisdagen den 1 februari



Vi fortsätter som vanligt med våra Arkitektluncher den första tisdagen i månaden. Det vill säga att vi träffas nu på tisdagen den 1 januari på Wobbler (bakom Nikolaikyrkan). Då ges tillfälle att prata om vad Du skulle vilja att vår lokalförening gör i vår.

Eftersom vi inte på förhand vet hur många som kommer så kan vi inte boka något bord, men vi försöker paxa platser i sofforna längst in, Där kan vi få rätt flexibla platser. Även om Du inte har varit med tidigare så tveka inte att titta in. Vi lovar att ta med en skylt som det står Sveriges Arkitekter på och vifta med.

Passa redan nu på att boka in kommande Arkitektluncher:

- tisdagen den 1 mars

- tisdagen den 5 april

- tisdagen den 3 maj

- tisdagen den 7 juni

Vi ses!
/Karin


Pecha Kucha den 3 februari

Svensk Form i Örebro anordnar sin tredje Pecha Kucha night den 3 februari. Det hela här en eventform där man har olika kreativa föreläsare som får välja 20 bilder att visa, varje bild visas 20 sekunder så allt som allt blir varje föreläsning ca 6 minuter och 40 sekunder lång. Så man hinner med några föreläsare per kväll...

Det hela går av stapeln kl 20.20 på konserthuset, men dörrarna öppnar redan 19.30 för mingel. Inträde är 40 kr, men om man är medlem i Svensk Form så går man in gratis.

Med lite tur kommer jag vara en av föreläsarna, i så fall kommer jag att prata om arkitekturutopier. som t ex Archigrams vandrande städer. Bild härifrån.



Om Pecha Kucha
Om arrangemanget


/Karin

Uppåt väggarna: Vinn boken!

Kanske har ni redan hört talas om den nya arkitketurguden för Örebro som dök upp i bokhandlarna strax innan jul. Eftersom vi råkar ha ett extra exemplar av "Uppåt väggarna" av Bo Helgesson hemma så tänkte jag nu anordna en liten utlottning här på bloggen.

Tävlingen är öppen för alla som läser den här bloggen. För att delta gör så här:
Lämna en kommentar till detta inlägg senast söndagen den 6 februari (två veckor efter att jag skriver detta).
Tänk på att fylla i en mailadress i formuläret så att jag kan nå dig om du vinner. Adressen kommer inte synas för andra.

Hoppas att många deltar!



Läs mer om boken här


/Karin

"Nya tankar för en social bostadspolitik"

Hyresgästföreningen och Tankarnas trädgård verkar ha en föreläsningsserie om "Bovisioner". Jag har först nu hört talas om den men det är tydligen den andra delen. Föreläsare den här gången är Gunnar Persson som haft många olika roller i sitt yrkesliv – arkitekt, bostadsforskare, stadsbyggnadschef. Läs mer här

Plats: Hjalmar Bergmansalen, Stadsbiblioteket, Örebro.

Tid: Onsdag 19 januari 2011 kl 18.30.

/Karin

Lästips: Där jag kommer ifrån - Kriget mot förorten

 Under de senaste ledigheterna har jag hunnit läsa lite. Här kommer ett lästips för både arkitekter och andra som intresserar sig för stad och hur man tänker på centrum och perifieri :

Per Wirténs bok om Stockholms förorter har låtit tala om sig. Jag tror att det beror på att det finns ett sug efter ett nytt sätt att beskriva och berätta om stadslandskapet omkring oss.

Under två dager vandrar han till fots från Heron City via Skärholmen - Flemmingsberg - Stuvsta - Rågsved - Årstad in till Gullmarsplan. En vandring som täcker olika aspekter på Stockholms södra förorter som Wirtén idenifierar sig med och låter återspeglas i de självbigografiska passagerna där han berättar om sin bostadskarriär i förorten: Som barn i radhus, nyligen hemifrånflyttad i ett av Flemmingsbergs färgglada skivhus, som famijebildare i yttligare ett radhus. I Stockholm verkar det förutsättas att man strävar in mot centrum men Wirtén slår ifrån sig. Det är i förorten han hör hemma och han sörjer över att den är så negativt beskriven.

för att råda bot på detta går han på djupet med olika förortsföreteelser som till exempel Shoppingstaden, Den gröna staden, Bilstaden, Miljonstaden, Villastaden och så vidare med hjälp stadsbyggnadsidérnas uppkomst, de ekonomiska förutsättningarna bakom, mediers och populärkulturens skildringar och de internatinella parallellerna.

Jag måste erkänna att jag var lite tveksam till hur mycket jag, som inte känner vidare mycket av Stockholms södra förorter, skulle få ut av den här boken, men jag blev positivt överraskad. Viss Stockholmscentrering finns förstås, men beskrivningar och perspektiven är på sätt och vis så generella att de berör även andra städer och det sätt vi tänker på dem. Samtidigt ger den en föjdjupad förståelse för stadens helhet.

Sen får man ju komma ihåg att Wirtén är journalist och inte arkitekt. Han ser det som sin uppgift att beskriva förorten ur olika perspektiv, men inte att föreslå förändringar. Jag kommer hela tiden på mig själv med att fortsätta hans tankebanor. Det märks till exempel vad det gällerhans resonemang om trafiken. Idag binds Stockholms förorter både samman och avgränsas av en jättelik, svårpenetrerad biltrafikstruktur, som gör det svårt att få olika åtskilda delar att hänga ihop både mentalt och fysiskt. Wirtén ser det som ett problem men kan inte föreställa sig något annat. Men med lite god tur bidrar den här boken och annan positiv uppmärksamhet på förorter till just det. Jag rekommenderar därför "Där jag kommer ifrån" till den som vill få nya utgångspunkter att tänka vidare ifrån, hur kan man göra det som är bra än bättre?   

Per Wirtén har en blogg där han skriver om saker han funderar på, framför allt inom politiken. Ibland tittar en liten fråga om stadsbyggnad kanske fram. (?) Där går det ocksa att beställa hans bok.

RSS 2.0