Lästips: Där jag kommer ifrån - Kriget mot förorten

 Under de senaste ledigheterna har jag hunnit läsa lite. Här kommer ett lästips för både arkitekter och andra som intresserar sig för stad och hur man tänker på centrum och perifieri :

Per Wirténs bok om Stockholms förorter har låtit tala om sig. Jag tror att det beror på att det finns ett sug efter ett nytt sätt att beskriva och berätta om stadslandskapet omkring oss.

Under två dager vandrar han till fots från Heron City via Skärholmen - Flemmingsberg - Stuvsta - Rågsved - Årstad in till Gullmarsplan. En vandring som täcker olika aspekter på Stockholms södra förorter som Wirtén idenifierar sig med och låter återspeglas i de självbigografiska passagerna där han berättar om sin bostadskarriär i förorten: Som barn i radhus, nyligen hemifrånflyttad i ett av Flemmingsbergs färgglada skivhus, som famijebildare i yttligare ett radhus. I Stockholm verkar det förutsättas att man strävar in mot centrum men Wirtén slår ifrån sig. Det är i förorten han hör hemma och han sörjer över att den är så negativt beskriven.

för att råda bot på detta går han på djupet med olika förortsföreteelser som till exempel Shoppingstaden, Den gröna staden, Bilstaden, Miljonstaden, Villastaden och så vidare med hjälp stadsbyggnadsidérnas uppkomst, de ekonomiska förutsättningarna bakom, mediers och populärkulturens skildringar och de internatinella parallellerna.

Jag måste erkänna att jag var lite tveksam till hur mycket jag, som inte känner vidare mycket av Stockholms södra förorter, skulle få ut av den här boken, men jag blev positivt överraskad. Viss Stockholmscentrering finns förstås, men beskrivningar och perspektiven är på sätt och vis så generella att de berör även andra städer och det sätt vi tänker på dem. Samtidigt ger den en föjdjupad förståelse för stadens helhet.

Sen får man ju komma ihåg att Wirtén är journalist och inte arkitekt. Han ser det som sin uppgift att beskriva förorten ur olika perspektiv, men inte att föreslå förändringar. Jag kommer hela tiden på mig själv med att fortsätta hans tankebanor. Det märks till exempel vad det gällerhans resonemang om trafiken. Idag binds Stockholms förorter både samman och avgränsas av en jättelik, svårpenetrerad biltrafikstruktur, som gör det svårt att få olika åtskilda delar att hänga ihop både mentalt och fysiskt. Wirtén ser det som ett problem men kan inte föreställa sig något annat. Men med lite god tur bidrar den här boken och annan positiv uppmärksamhet på förorter till just det. Jag rekommenderar därför "Där jag kommer ifrån" till den som vill få nya utgångspunkter att tänka vidare ifrån, hur kan man göra det som är bra än bättre?   

Per Wirtén har en blogg där han skriver om saker han funderar på, framför allt inom politiken. Ibland tittar en liten fråga om stadsbyggnad kanske fram. (?) Där går det ocksa att beställa hans bok.

Kommentarer
Postat av: Lena Jonsson

Gå och se en tankeväckare om den framtida staden på Arkitekturgalleriet i Gamla Stan under tiden 5-28 februari



Sju debattörer ställer ut sina tankar om hur vi bygger bort segregation, vantrivsel och isolering



Arkitekturprofessorn Ola Nylander tillsammans med arkitekterna Kjell Forshed och Maria Fänge på arkitektbyrån Brunnberg & Forshed har tagit fram en utställning om olika möjligheter att utvidga staden och vad vi bör tänka på. Till detta några debattörer att hålla anföranden om sina tankar på den framtida stadens uppgift men också ansvaret.



Följande personer har medverkat: Peter Elmlund, Eva Sjölin, Torbjörn Einarsson, John Sjöström, Anders Hagson, Monica Andersson och Jenny Ström Hansson



Dessutom kommer Monica Andersson, Peter Elmlund och Eva Sjölin vidareutveckla sina tankar under seminarier den 8:e, 17:e respektive 24 februari. Det är 15:00-17:00 vid alla tillfällena och platsen är även den Arkitekturgalleriet på Munkbron 3 i Gamla Stan, Stockholm.

2011-02-09 @ 10:43:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0