Boka in höstens arkitektluncher!



Vi fortsätter som vanligt med våra Arkitektluncher den första tisdagen i månaden. Det vill säga att vi träffas nu på tisdagen den 6 september. Vi hoppas på bra väder och träffas på stadsträdgårdens restaurang. Då ges tillfälle att prata om vad Du skulle vilja att vår lokalförening gör i höst.

Eftersom vi inte på förhand vet hur många som kommer så kan vi inte boka något bord, men om det blir hyggligt väder försöker vi sitta på uteserveringen. Även om Du inte har varit med tidigare så tveka inte att titta in. Vi lovar att ta med en skylt som det står Sveriges Arkitekter på och vifta med.

Passa redan nu på att boka in kommande Arkitektluncher:

- tisdagen den 4 oktober

- tisdagen den 1 november

- tisdagen den 6 december

Vi ses!

/Karin


Semesterminne: Mostyn



I sommras befann jag mig längs nordkusten av Wales och i den soliga semesterorten Llandudno. Där fann jag det här konstgalleriet. Oriel Mostyn.



Konstmuseet Mostyn invigdes 1902. Det skulle visa Lady Agusta Mostyns samling av kvinnliga konstnärer. Norra Wales var på den tiden ett starkt fäste för kvinnorörelsen som några år senare skulle utvecklas till västvärldens mest högljudda rösträttsröerelse - suffragetterna.

 

1914 togs galleriet över av militären och kom inte att användas som kostgalleri förrän 1979.

2010 gjordes en stor om- och tillbyggnad. Den bland annat gav den här imponerande trapphallen, där ljuset spelar en sällsam melodi över de brädgjutna betongväggarna.

Arkitekt var Dominic Williams, EllisWiliamsArchitects 



Har du också spännande, arkitektoniska semesterminnen? Jag vill gärna visa dem för andra. Lämna en kommentar här så kontaktar jag er.

/Karin

Utflyktstips: Gyttorp



Gyttorp är ett litet brukssamhälle som ligger några kilometer väster om Nora. Hit ska man åka om man vill se 50-tals arkitektur av Ralph Erskinen. Gyttorp är uppbyggt för arbetare vid Nitroglycerinfabriken som än idag har en del utspridd verksamhet kring sjön Vikern. Den största expansionen hade man dock mellan 40-och 60-talaet då man gav den nyligen invandrade engelsmannen Erskin i uppdrag att stegvis utforma hela Gyttorps centrum, som dittills bara bestått av enstaka träbyggnader.

 

Resultatet blev en miljö som idag framstår som om man stigit in i en tidsmaskin. Det är inte för inte som Gyttorps byalag har annordat en helt tidstypisk 50-tals lägenhet som erbjuds för både visningar och möjlighet att semestra i. Gyttorp blev landets första bostadsområde från efterkrigstiden att byggnadsminnesmärkas och Nora bostäder, som idag äger alla byggnaderna, har satsat på en ambiotiös renovering som 2003 fick Europa Nostrapriset.

.

Mer om Gyttorps olika byggnader här.
Uthyrning av 50-tals lägenhet här.





Läs mer om Länsstyrelsens kulturminnesmärkning här.
Läs mer om renoveringen av Gyttorp här



Aftonbladet har skrivit om Gyttorp och dess arkitektoniska arv har. 
Mer om Ralph Erskin här.



Vi gjorde en 2-dagars cykeltur som förde oss genom Kilsbergen, Pershyttan, Nora, Gyttorp, Siggebohyttan och Lindesberg. Något jag verkligen kan rekommendera. Det kommer nog att komma mer bilder från den turen så småningom.


/Karin

RSS 2.0