Utflyktstips: GyttorpGyttorp är ett litet brukssamhälle som ligger några kilometer väster om Nora. Hit ska man åka om man vill se 50-tals arkitektur av Ralph Erskinen. Gyttorp är uppbyggt för arbetare vid Nitroglycerinfabriken som än idag har en del utspridd verksamhet kring sjön Vikern. Den största expansionen hade man dock mellan 40-och 60-talaet då man gav den nyligen invandrade engelsmannen Erskin i uppdrag att stegvis utforma hela Gyttorps centrum, som dittills bara bestått av enstaka träbyggnader.

 

Resultatet blev en miljö som idag framstår som om man stigit in i en tidsmaskin. Det är inte för inte som Gyttorps byalag har annordat en helt tidstypisk 50-tals lägenhet som erbjuds för både visningar och möjlighet att semestra i. Gyttorp blev landets första bostadsområde från efterkrigstiden att byggnadsminnesmärkas och Nora bostäder, som idag äger alla byggnaderna, har satsat på en ambiotiös renovering som 2003 fick Europa Nostrapriset.

.

Mer om Gyttorps olika byggnader här.
Uthyrning av 50-tals lägenhet här.

Läs mer om Länsstyrelsens kulturminnesmärkning här.
Läs mer om renoveringen av Gyttorp härAftonbladet har skrivit om Gyttorp och dess arkitektoniska arv har. 
Mer om Ralph Erskin här.Vi gjorde en 2-dagars cykeltur som förde oss genom Kilsbergen, Pershyttan, Nora, Gyttorp, Siggebohyttan och Lindesberg. Något jag verkligen kan rekommendera. Det kommer nog att komma mer bilder från den turen så småningom.


/Karin

Kommentarer
Postat av: Evelina

Fin sida du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

2012-03-18 @ 19:31:59
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0