Adolfsbergs Sanatorium

Här kommer en liten serie av mer eller mindre uppmärksammade byggnader, som jag tycker har spännande arkitektur. Först ut är en rätt gammal doldis, dold i ett skogsparti söder om Örebro.

Funktion: Byggdes som tuberkulossanaturium, har även varit vandrarhem,
idag finns en förskola i delar av lokalen

Byggår: 1912

Arkitekt: Magnus Dahlander (stadsarkitekt i Örebro mellan 1899-1914)

Beställare: Örebros sjukvård

Adress: Sanatorievägen



I början av 1900-talet var tuberkulosen en dödlig folksjukdom. För att bota och hindra smitta behandlades de sjuka på sanatorium, isolerade kliniker där tillgången på frisk luft var viktig. I Örebro ritade stadsarkitekten ungefär samtidigt två sanatorier: Ett i Garphyttan och ett i Adolfsberg. Något årtionden senare skulle Alvar Alto hyllas för sitt Sanatorim i Pemar, en strikt vit och svävande modernistisk dröm. Men  i Adolfsbergs sanatorie härskar ett tyngre allvar med massiva tegelväggar och dramatiskt brutna tegeltak med nationalromantiska undertoner.



Fram tills att antibiotika uppfanns var den enda kända boten av tuberkolos näringsrik mat, vila och frisk luft. I särskilda ligghallar skulle patienterna ligga nedbäddade i högt placerade uterum och stärkas av ljus och luft. På Adolfsbergs sanatorie kan man idag på söderfasaden ut mot skogen se spår efter de nu igensatta stora öppningar till ligghallarna på översta våningen.



När antibiotika och vaccination minskat behovet av tuberkolossjukvården har huset bland annat använts som vandrarhem. Idag finns även en låg vit barackbyggnad tillbyggd till huset som genom kontrastverkan närmast förstärker tegehusets högresthet och allvar. I tillbyggnaden finns idag en förskola, medan tegelbyggnaden tycks huvudsakligen stå tom.



Det är inte utan att man ståendes i skogsbrynet, inges en något romantiskt kuslig känsla av de tomma fönstren. Tittar man tillräckligt länge kanske man skymtar ett anemiskt blekt ansikte som inte alls finns där.

Vet du mer om Adolfsbergs sanatorium? Har något faktafel smugit sig in? Borde jag beskrivit byggnade på något annat sätt? Lämmna gärna en kommentar.

/Karin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0