Vem är det offentliga rummet till för?

Seminarium om stadsutveckling utifrån ett socialt, konstnärligt, och arkitektoniskt perspektiv.

Waldensalen, Örebro läns museum, Örebro

Torsdag den 15 september 2011
  
Konstfrämjandet Bergslagen vill bjuda in till ett samtal om de sociala aspekterna av det offentliga rummet. Det övergripande syftet med seminariet är att föra samman personer från näringsliv, kultur och offentlig sektor som på olika sätt arbetar med utformandet av det offentliga rummet och inspirera med hjälp av föreläsningar och diskussioner.
 
Genom föredrag och paneldiskussioner bemöter vi frågan ”Vem är det offentliga rummet till för?” utifrån olika perspektiv.
 
Seminariet fokuserar på den sociala aspekten av det offentliga rummet, vilka som inkluderas och exkluderas, både i planerandet/bestämmandet och i det praktiska användandet av offentliga platser. Vem är  stadsutvecklingen och den konstnärliga utsmyckningen till för och hur påverkar den olika grupper?
 
Anmälan: För anmälningsblankett tryck här
Kostnad: 650 kr
 
PROGRAM
09.00 - 09.30 Registrering
09.30 - 09.50 Seminariets moderator Per Hasselberg introducerar ämnet
Per Hasselberg är konstnär som började sin bana med att läsa fysisk planering på Blekinge Tekniska Högskola. Han ändrade sedan yrkesval till konstnär men stadsplanering har på olika sätt färgat hans konstnärliga verksamhet. Ett exempel på Per Hasselbergs konst är Konsthall C i Hökarängen.
09.50 - 10.45 Vems scen?, Kristoffer Svenberg, the New Beauty Council
Kristoffer Svenberg är konstnär och medgrundare till The New Beauty Council som är et konstprojekt som jobbar med frågor om vem staden är till för och vem som bestämmer hur den ska se ut och fungera. Det sker genom aktioner, samtal, iscensatta situationer och samarbeten med institutioner som formar och tolkar stadsrummet.
Kristoffer Svenberg berättar om möten och förhandlingar i offentliga utrymmen. Vilka kulturyttringar dominerar och när inkräktar den enes rörelsefrihet på någon annans fria vilja?
10.45 - 11.30 Vägen hem, Anna Kindgren, Carina Gunnars, Torbjörn Eriksson
Vägen hem är ett konstverk som producerats på uppdrag av Statens konstråd (projektledare Cecilia Hjelm), KBAB och Karlstads kommun, i samband med att en parkeringsyta genomgick en större förändring. Verket kommer att vara en aktiv del i att förstärka områdets redan befintliga kvaliteter.
Konstnärerna Anna Kindgren och Carina Gunnars presenterar tillsammans med projektledaren Karlstads kommun/KBAB, Torbjörn Eriksson, det offentliga konstuppdraget i stadsdelen och  miljonprogramsområdet Våxnäs i Karlstad.
11.30 - 12.15 Lunch
12.15 - 12.30 Möjlighet att se sig om på museet
12.30 - 13.10 Offentliga rum som sociala territorier, Örebro Universitet
Forskare vid CuRES/FUS, Örebro universitet, ger samhällsvetenskapliga perspektiv på offentliga rum, sociala relationer, identitet och trygghet i relation till aktuella stadsutvecklingstendenser.
13.10 - 14.00 Konsten, kulturen och arkitekturens roll i stadsutveckling, Ana Betancour
Ana Betancour är konstnärlig professor i stadsgestaltning på institutionen för arkitektur vid Chalmers tekniska högskola. Hon är också projektledare för DiverCity, ett internationellt projekt som vill bidra till debatten om konstens, kulturens och arkitekturens roll i stadsutveckling. Hur kan vi utveckla metoder för att arbeta för ett socialt, kulturellt och ekologiskt hållbart samhälle, ett samhälle där även utvecklingen är hållbar - en stad med mångfald? Ana Betancour menar att vi måste ställa oss frågan varför vi jobbar med stadsutveckling – och för vem.
14.00 - 14.30 Fika
14.30 - 15.30 Paneldiskussion
Deltar i panelen gör bland annat  Jonathan Metzger, forskare i samhällsbyggnad KTH, Anneli Berglund, konstkonsulent Kalmar län och Kicki Hendahl konstnär anställd på Örebrobostäder
15.30 - 16.00 Sammanfattning/avslut

Mer info om Konstfrämjandet Bergslagen 

/Karin

Kommentarer
Postat av: Hedvig

Jag hoppas att du fortsätter med att uppdatera din blogg - den har verkligen potential :)!

2012-03-19 @ 00:36:22
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0