Sparbanken, Drottninggatan 18

Idag tänker man kansk inte så ofta på det smäckra, något lågmälda, tegelhuset i hörnet vid Nikolaikyrkan. Men det är ett väldigt vackert exempel på en mjukare och mer traditionsmedveten modernism än det rena, släta, vita som man kanske tänker på när man hör talas om 30-talets arkitektur.

Funktion: Bank

Byggår: 1934

Arkitekt: Ivar Tengbom

Beställare: Örebro Sparbank

Adress: Drottninggatan 18



Sparbankens borg vid Svartån hade på 1920-talet blivit för trång och otidsenlig. Därför köpte man prostgården på södra sidan av Nikolaikyrkan, ett av de få trähus som klarat branden 1854. Nu fick den istället ge vika för sparbankens behov av nybygge.



Den framgångsrike stockholmsarkitekten Ivar Tengbom fick i uppdrag att rita ett modernt och framåtblickande bankpalats somsamtidigt skulle utstråla trygghet och soliditet. Det var dessutom bankdirektörens uttalade önskan att huset inte skulle uppvisa den kyliga och kantiga ”stålrörsmodernism” som man sett på stockholmsutställningen några år tidigare.



Resultatet blev en väl proportionerad hörnbyggnad av mer tidlös karaktär som både sinalerade beständighet med sitt gula, danskt influerade tegal och lättillgänglighet med sin stora öppna bankhall som badade i ljus från de höga fönsten.



Även inreningen var påkostad och innehåll eleganta hantverkspjäser av både Karl Malmsten och Axel Larsson, tongivande möbelsnickare. När banken öppnades fanns ingången i hörnet Drottninggatan/Nikolaigatan som idag efter ombyggnader satts igen med två bankomater.



Bankhallen nås istället via en stenklädd tillbyggna på södra sidan. Ändå har banken fortfarande samma öppna funktion och ljus, idag för Swedbank.

Sparbanken på 1930-talet...
Swedbank idag.

/Karin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0