Restaurang Svalan i Brunnsparken

Del 3 i serien om arkitekttur i Örebro



Funktion: Restaurang med dansgolv och konferansutrymmen

Byggår: 1970

Arkitekter: Lennart Gren och Vera Spartalj (någon som vet mer om dessa?)

Beställare: ?? (någon som vet?)

Adress: Brunnsparken



Brunnsparken söder om Örebro har en lång tradition av arkitektur för nöjes skull. Från att ha varit sommarnöje och rekreationsort för 17- och 1800-talets burgna familjer, som drack brunn och lät bygga utsmyckade trävillor blev brunnsparken Örebros främsta nöjespark med krogar och festplatser. 1934 omvandlades parken till Folkets park, som till dess legat vid Rynningeberg på Norr. Den populära parkscenen har genom tiderna lockat både kända svenska och utländska artister.



Mitt bland detta byggdes Svalan i början av 70-talet, en period som nog kan betraktas som en guldålder för parken. Restaurangen ersatte en träpaviljong från brunnstiden som revs. Namnat Svalan är inte svårt att förstå när man ser den säregna formen som kan föra tankarna till japanskt pappersorigami. Men vid närmare anblick ter sig det hela något stadigare, med de nedvikta hörnen förankrade i betongfundament och de upplyfta spetsarna burna av rätt så grova stålpatier.



Färgsättningen är av det festliga slaget där rött ock blått kontrasterar mot varandra. Det röda och blåa kommer också igen i parkens entrégrindar, som antagligen byggdes samtidigt. 1973 blev Brunnsparken utsedd till årets folkpark. Restaurangen Svalan kan ha varit en av flera anledningar.



Idag kan Brunnsparken kanske ge ett något bedagat intryck, särskilt så här års då stillheten sänker sig mellan de ruscher då örebroare och tillresta turister pytsas i och ur bussar och bilar före och efter Hjalmars glitterbemängda revyföreställningar. Men är man intresserad av hus och park av mer eller mindre hedonistiskt slag är Brunnsparken en lite bortglömd guldgruva. Det älsta huset är den timrade brunnssalongen. Annars finns snickarglädjefyllda trävillor för de besuttna 1800-talsmänniskorna som hade detta som sitt sommarnöje, den inbyggda dansbanan Globen, den större danspalatset Regnbågen och förstås Parkteatern som nyligen byggts till med kök och vinterboning.

/Karin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0